Halaman

RESEPI RENDANG DAGING BATANG PINANG





BAHAN BAHAN

Daging batang pinang 1kg

Santan ori pekat 1 cawan

Kerisik 1 paket kecik

Air Asam jawa 1/2 cawan

Gula melaka - agak2

Daun limau purut 10 helai

Paste lada kering - 1 cawan 


BAHAN KISAR 

Bawang india 8 biji

Bawang putih 5 biji

Halia besar ibu jari 3x

Lengkuas besar ibu jari 1x

Kunyit hidup sikit

Serai 3 batang


CARA MENYEDIAKAN

  1. Rebus daging sampai empuk. Air rebusan jangan buang..
  2. Panaskan minyak dalam kuali.. tumis bahan kisar sampai betul2 pecah minyak.. kemudian masukkan paste lada kering...tumis lagi sampai terbit minyak
  3. Masukkan Air asam jawa, kerisik, santan, gula melaka..kacau sampai pecah minyak lagi..
  4. Kemudian masukkan daging dan air rebusan, daun limau purut..masak sampai kering..Akhir sekali masukkan garam...tambahlah gula garam ikut selera sendiri k.... siap!!


SELAMAT MENCUBA!!


Sumber

Tiada ulasan:

Catat Ulasan