Bahan
Gear Box Kambing 1 kilo (campur sikit tulang)
Daun bay 3 helai
Bawang goreng
Daun bawang/sup
Tepung jagung 4sb (bancuh air)
Pewarna merah 1sk
Bahan Sos/Perasa
Sos cil Life 5sb
Tomato Puree 1 tin kecik
Rempah sup mak siti 1 paket kecik
Serbuk lada hitam 1sb
Gula perang 5sb
Garam Secukup rasa
Bahan Kisar
Bawang merah 8 biji
Bawang putih 4 biji
Halia 2 inci
Cili kering 15 tangkai
Rempah Tumis
Kayu manis 1 batang
Bunga lawang 3 kuntum
Buah pelaga 5 biji
Cara Penyediaan
- Taruk air penuh dalam periuk.. masukkan tulang..rebus sampai air tinggal setengah. Biarkan dulu letak tepi..bila dah masak.
- Panaskan minyak dalam periuk..taruk bahan tumis dan bahan kisar..tumis sampai wangi..Pasti taruk semua bahan perasa/sos. tumis lagi sampai betul2 pecah minyak..kacau je pelan2..
- Masukkan daun bay..Air rebusan dulu....pewarna merah dan tepung jagung.. kacau2... taruk tulang..rasa apa yg kurang ...... tambah lah ikut selera sendiri.. pastu tutup periuk.. slowkan api.. renehkan 1/2 jam.
- Nak makan.. taburkan bawang goreng dan daun sup/daun bawang...makan bersama roti.. siap 😀
Bismiah 😘😘
Tiada ulasan:
Catat Ulasan