iftar
••••••••••••••••••
Bahan-bahan
Tulang Lembu 1 kilo
Kayu manis 2 batang
Bunga lawang 4 kuntum
Buah pelaga 5 biji
Bunga cengkih 4 kuntum
Gula melaka (agak2)
Garam
Kiub pati ayam 1
Jus limau nipis 2 biji
Bawang goreng
Daun bawang
Daun sup
Bahan Kisar
Bawang merah 4 biji
Bawang putih 3 biji
Halia 1 inci
Cara Menyediakan
- Basuh tulang pastu rebus sampai betul2 empuk..Air kurang..tambah lagi
- Masukkan bahan kisar, kiub pati ayam, kayu manis, lawang, cengkih, pelaga. gula garam secukup rasa..
- Masukkan jus limau..Slowkan api..renehkan sup sampai semua bahan mesra..lebih kurang 30 minit..
- Bila dah masak..Asingkan tulang..pastu tapis kuah sup..buang segala rencah.. atie suka buat camtu supaya kuah nampak bersih..pastu taburkan daun sup/ bawang goreng... siap 😀
Bismillah 😘😘
Tiada ulasan:
Catat Ulasan