Halaman

RESEPI SUP TULANG



iftar 






••••••••••••••••••

Bahan-bahan

Tulang Lembu 1 kilo
Kayu manis 2 batang
Bunga lawang 4 kuntum
Buah pelaga 5 biji
Bunga cengkih 4 kuntum
Gula melaka (agak2)
Garam 
Kiub pati ayam 1
Jus limau nipis 2 biji
Bawang goreng
Daun bawang
Daun sup


Bahan Kisar

Bawang merah 4 biji
Bawang putih 3 biji
Halia 1 inci


Cara Menyediakan

  1. Basuh tulang pastu rebus sampai betul2 empuk..Air kurang..tambah lagi
  2. Masukkan bahan kisar, kiub pati ayam, kayu manis, lawang, cengkih, pelaga. gula garam secukup rasa..
  3. Masukkan jus limau..Slowkan api..renehkan sup sampai semua bahan mesra..lebih kurang 30 minit..
  4. Bila dah masak..Asingkan tulang..pastu tapis kuah sup..buang segala rencah.. atie suka buat camtu supaya kuah nampak bersih..pastu taburkan daun sup/ bawang goreng... siap 😀




Bismillah 😘😘

Tiada ulasan:

Catat Ulasan