Halaman

Resepi Ayam Masak Kicap








Bahan:

1 ekor ayam
sebiji ubi kentang
1 biji bawang besar
3 biji cili hidup merah
2 sudu besar cili kisar
Daun saderi diracip
Sedikit susu F&N pekat manis
Lada Hitam

Rempah penumis (Kayu manis, bunga lawang, buah pelaga)




Bahan Kuah Kicap:

Kicap Pekat Jalen
Kicap manis Jalen
Sos tomato Jalen
Sos tiram Jalen




Bahan dikisar:

1/2 labu bawang besar
5 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
1/2 inci halia




Cara:

1. Panaskan minyak dan tumis rempah penumis bersama bahan-bahan kisar tadi sehingga naik bau.

2. Kemudian masukkan cili kisar dan tumis sehingga cili masak dan hilang bau cili.

3. Masukkan kicap pekat, kicap manis, sos tomato dan sos tiram. Kacau hingga sebati kemudian masukkan 2 gelas air masak.

4. Setelah masakan mendidih, masukkan sedikit susu pekat, serbuk lada hitam, bawang besar dan cili hidup tadi.

5. Akhir sekali masukkan ayam yang telah digoreng bersama kunyit sebelum ini. Kacau beberapa minit dan matikan api.

6.Taburkan daup sup untuk hiasan. Siap.




Kredit resepi: Kongsi Resepi

Kredit gambar: Google

Tiada ulasan:

Catat Ulasan