By : LiNa Pg (Teratak Mutiara Kasih)
Bahan-Bahan:
4 cawan beras basmati (cuci bersih, rendam selama 1/2jam kemudian toskan)
4 cawan air
1 cawan susu cair
2 helai daun pandan (simpul)
1 kiub ayam maggie
4 ulas bawang merah (tumbuk)
2 ulas bawang putih (tumbuk)
1cm halia (tumbuk)
Rempah 4 sekawan (B.lawang, cengkih, pelaga, kulit ky manis)
Minyak/Mentega/minyak sapi
Pewarna merah,ijo n kuning
Hirisan ketumbar,gajus n kismis
Cara-Cara:
Panaskan minyak/butter/minyak sapi, tumis rempah 4 sekawan dan juga bahan tumbuk hingga naik bau.
Masukkan daun pandan simpul tumis sekejap supaya harum
Masukkan air dan kiub ayam.Biarkan hingga mendidih
Masukkan beras dan susu cair, gaul sebati.Biarkan hingga nasi kering (Kacau sekali sekala untuk mengelakkan hangit di bahagian bawah)
Setelah nasi kering, kecilkan api dan buat lubang kecil2 pada nasi menggunakan sudu dan titiskan warna merah, kuning dan ijo. Letak berasingan (jauh2 sket setiap lubang)
Tutup periuk dan tunggu hingga nasi masak sepenuhnya (macam masak nasi biasa)Bila nasi masak, gembur2kan nasi dan taburkan daun ketumbar, gajus n kismis.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan