Bahan-bahan
Daging batang pinang 1/2 kilo
Santan pekat 4sb
Rempah kari 2 paket kecil (bancuh)
Kentang 3 biji
Daun kari
Lada merah 2 tangkai
Lada hijau 2 tangkai
Asam gelugor 3 keping
Gula melaka
Garam
Bahan Tumis
Chili pes 4sb
Bawang merah 4 biji (mayang halus)
Bawang putih 3 biji (mayang halus)
Halia 1 inci (mayang)
Kayu manis 1
Lawang 3
Cengkih 3
Pelaga 4
Caranya
- Panaskan minyak...Masukkan semua bahan tumis kecuali chilli pes...tumis sampai kekuningan..baru taruk chilli pes dan daun kari..serta rempah kari.
- Kemudian masukkan daging dan Air (agak2) ..Rebus daging sampai lembut..
- Bila daging dah lembut..taruk kentang, santan, gula garam secukup rasa.
- Bila kentang dah lembut masukkan lada...biarkan kejap..siap 😀
Bismillah😘😘
Tiada ulasan:
Catat Ulasan