Bahan-Bahan
Lidi satey (rendam air dulu)
Nasi impit
Daging Lembu 1/2 kilo (potong dadu)
Tepung beras 1 cawan (bancuh air)
Gula perang 1 cawan
Garam secukup rasa
Bahan Kisar halus
Bawang merah 10 biji
Lada besar merah 5 tangkai
Cili padi 5 tangkai
Kunyit hidup 2 inci
Lengkuas 1 inci
Halia 2 inci
Biji ketumbar 2sb
Jintan manis 1sk
Jintan putih 1sk
Cara Menyediakan
- Campur daging dengan bahan kisar taruk air 1 mangkuk..rebus sampai daging betul2 empuk..angkat sejukkan.
- Asingkan daging dari Air rebusan. Air rebusan rebus balik..taruk gula garam dan tepung beras..kacau je sampai kuah pekat..jgn pekat sangat k.. kuah nii rasanya manis2 pedas.. pandai2 la k
- Okey daging tadi potong kecik2.. pastu cucuk kat lidi..bila semua dah abes cucuk taburkan gula sikit.. pastu bakar.,
- Atie bakar dekat kuali Ajaib je..masa bakar tutup k.. renjis2 kan minyak masak..ingat ye lidi rendam dulu supaya tak terbakar..
- Satey sedia dihidangkan bersama nasi impit.. kuah.. dan taburkan bawang goreng.
Siap... selamat mencuba!! 😀
Bismillah 😘😘
Tiada ulasan:
Catat Ulasan