Halaman

Resepi Dalca Rusuk kambing




DALCA RUSUK KAMBING


Bahan A

Rusuk kambing 1 kilo
Kacang dal 1 cawan (rendam 4 jam)
Kacang panjang
Kentang 2 biji
Carrot 1 biji
Terung 2 
Nenas 1/2 biji
Lada hijau 3 tangkai
Lada merah 3 tangkai

Bahan B

Santan Kotak kara 2
Susu cair 1/2 cawan
Rempah Kari 1 paket kecik
Tomato 2 biji (blend)
Asam gelugor 4 keping
Gula melaka
Garam

Bahan C

Cili kering 2 genggam
Bawang merah 10 biji
Bawang putih 8 biji
Halia 2 inci
(Kisar sampai halus)

Bahan D

Kayu manis 1 batang
Bunga lawang 4 kuntum
Cengkih 4 
Buah pelaga 5
Daun kari 4 tangkai
Minyak Sapi 1 tin kecik

Cara Menyediakan
  1. Rebus dulu rusuk kambing sampai empuk..taruk Air lebih, untuk buat kuah dalca.
  2. Panaskan minyak sapi taruk minyak masak sikit..terus tumis bahan D..., Kemudian masukkan bahan C...kacau sampai betul2 pecah minyak.
  3. Masukkan tomato kisar, rempah kari, Tumis kejap...masukkan Air dan kacang dal...masak sampai kacang dal empuk. taruk Air rebusan rusuk kambing.
  4. Masukkan carrot kentang, santan, Asam gelugor, gula garam.,biarkan sampai empuk..,masukkan rusuk.
  5. Akhir sekali tambahkan air panas agak2..dan semua bahan A...slowkan api..renehkan selama 10 minit...okey siap.. 
Bismillah😘😘

Tiada ulasan:

Catat Ulasan