Bahan A
Rusuk kambing 1 kilo
Kacang dal 1 cawan (rendam 4 jam)
Kacang panjang
Kentang 2 biji
Carrot 1 biji
Terung 2
Nenas 1/2 biji
Lada hijau 3 tangkai
Lada merah 3 tangkai
Bahan B
Santan Kotak kara 2
Susu cair 1/2 cawan
Rempah Kari 1 paket kecik
Tomato 2 biji (blend)
Asam gelugor 4 keping
Gula melaka
Garam
Bahan C
Cili kering 2 genggam
Bawang merah 10 biji
Bawang putih 8 biji
Halia 2 inci
(Kisar sampai halus)
Bahan D
Kayu manis 1 batang
Bunga lawang 4 kuntum
Cengkih 4
Buah pelaga 5
Daun kari 4 tangkai
Minyak Sapi 1 tin kecik
Cara Menyediakan
- Rebus dulu rusuk kambing sampai empuk..taruk Air lebih, untuk buat kuah dalca.
- Panaskan minyak sapi taruk minyak masak sikit..terus tumis bahan D..., Kemudian masukkan bahan C...kacau sampai betul2 pecah minyak.
- Masukkan tomato kisar, rempah kari, Tumis kejap...masukkan Air dan kacang dal...masak sampai kacang dal empuk. taruk Air rebusan rusuk kambing.
- Masukkan carrot kentang, santan, Asam gelugor, gula garam.,biarkan sampai empuk..,masukkan rusuk.
- Akhir sekali tambahkan air panas agak2..dan semua bahan A...slowkan api..renehkan selama 10 minit...okey siap..

Tiada ulasan:
Catat Ulasan