BAHAN BAHAN
1 ekor ayam kampung - potong ikut suka
Kentang 1 biji
Carrot 1 biji
Tomato 1 biji - belah 4
Rempah sup mak siti 3sb - bancuh air panas
Asam gelugor 4 keping
Kayu manis 1
Bunga lawang 4
Buah pelaga 5
Gula perang
Garam
BAHAN KISAR
Bawang india 5 biji
Bawang putih 5 biji
Halia sebesar ibu jari 2x
Cili padi 6 tangkai
CARA MEMASAK
- Panaskan minyak..masukkan kayu manis, bunga lawang, buah pelaga...kacau2 kejap..
- Masukkan bahan kisar..tumis sampai betul2 pecah minyak..kemudian masukkan rempah sup... kacau2 hingga wangi..
- Masukkan air 4 cawan biarkan mendidih, masukkan ayam, kentang, carrot, tomato, asam gelugor..tutup periuk..Slowkan api paling kecik... renehkan selama 1/2 jam...masukkan gula garam secukup rasa
- Dah masak taburkan daun sup, daun bawang dan bawang goreng... siap.... π
Tiada ulasan:
Catat Ulasan