Bahan A
Perut Lembu 1/2 kilo (rebus)
Kacang Dal 2 cawan (rendam 3 jam)
Kentang 2 biji
Carrot 2 biji
Terung 2 biji
Kacang panjang 10 tangkai
Lada merah 5 tangkai
Bahan B
dalca atau rempah kari 1 paket kecik
Santan kotak 2 kecik
Gula melaka (agak2)
Garam
Kayu manis 2 batang
Bunga lawang 4 kuntum
Buah pelaga 5 biji
Serai 2 batang (ketuk)
Air Asam jawa
Bahan Kisar
Cili kering 20 tangkai
Bawang besar 3 biji
Bawang putih 8 biji
Halia 2 inci
Belacan
Cara Menyediakan
- Basuh perut bersih2.,pastu rebus sampai empuk..Potong semua bahan A suka2 hati.
- Panaskan minyak dalam periuk, tumis kayu manis, bunga lawang, buah pelaga dan serai hingga wangi..
- Masukkan bahan kisar..tumis sampai betul2 pecah minyak..masukkan rempah dalca, air asam jawa..Tumis lagi hingga wangi..pastu taruk air sikit..
- Masukkan Kacang dal dan perut..biar sampai kacang dal empuk..Kacang dal dah empuk..taruk kentang,carrot.. biarkan empuk.
- Akhir sekali taruk santan, gula garam secukup rasa..terung, kacang, Lada merah.. biarkan sekejap... siap π
Bismillah ππ
Tiada ulasan:
Catat Ulasan