BAHAN-BAHAN:
Ayam – potong dadu
Garam secukupnya – lumur pada ayam
3 ulas bawang putih – tumbuk lumat
2 hiris halia – tumbuk lumat
1 sudu besar serbuk cili – campur sedikit air
5-6 helai daun limau purut
2 batang serai – titik
Sos tiram secukupnya
Sos cili secukupnya
Kicap manis cap kipas udang secukupnya
Garam dan perasa secukupnya
1 biji bawang Holland – dihiris
2-3 tangkai kacang panjang – dihiris
1/2 batang lobak merah – dihiris
Cili padi – ditumbuk kasar
Sedikit air
CARA MEMASAK:
1. Panaskan minyak dan tumis bawang putih, halia, cili padi dan serai hingga wangi.
2. Kemudian masukkan serbuk cili yang telah dibancuh dengan sedikit air. Tumis hingga sedikit masak.
3. Masukkan ayam. Gaul rata dan biarkan ayam sedikit kecut.
4. Tambahkan sos cili, sos tiram dan kicap. Perasakan juga dengan garam serta perasa dengan secukupnya.
5. Seterusnya masukkan hirisan bawang, lobak merah serta sedikit air. Biarkan mereneh seketika.
6. Akhir sekali, masukkan hirisan kacang panjang dan daun limau purut. Gaul rata dan biarkan kacang masak.
Angkat dan sedia untuk dinikmati.
Sumber : Zaitong Syed Ahmed
Tiada ulasan:
Catat Ulasan