BAHAN -BAHAN :
1 ekor ikan siakap
2 sdm tepung jagung
Garam
Serbuk kunyit
Mnyak utk mengoreng
~cuci siakap dgn air asam jawa...kmudian bilas bersih...tos air....lumurkan dgn garam, serbuk kunyit dan tpung jgung...lumurkan sampai rata
~panaskan minyak...goreng siakap smpai masak..ketepikan dahulu.
BAHAN A~
1 ulas bawang besar
3 ulas bwang merah
2 ulas bwang putih
Halia
Serai (dititik)
~blender semua bahan kecuali serai...ktepikan dulu
BAHAN B~
lada besar
Cili api(Ikut slera...nak pedas ke tidak)
~tumbuk kasar bahan B...ketepikn dulu
BAHAN C~
sos cili
Sos tomato
Sos tiram
Kicap pekat (1/2 sudu mkn)
Garam (jika perlu sahaja)
Ajinamoto (abaikan jika tidak perlu)
Minyak utk mnumis
Sdikit air
~panaskan sedikit minyak...masukan serai dan bahan A...tumis smpai naik bau...masukan bahan B...tumis skejap...masukan sdikit air..masukan bahan C....kacau rata....tunggu mdidih....siap
Tuangkan atas ikan siakap yg telah dgoreng tadi..
Selamat Mencuba
Kredit : Resepi Orang Kampung
Tiada ulasan:
Catat Ulasan