Bahan-bahan:
- 5 ekor burung puyuh dibersih dan digaul dengan garam dan 1 1/2″ halia yang telah ditumbuk lumat. Perap selama 30 minit
- 6 biji cili merah dibuang biji
- 1 labu bawang besar
- 4 ulas bawang merah
- 2 batang serai
- 1″ halia
- 1/2 tsp halba ditumbuk hancur
- Air asam jawa
- 1 cawan air dan 1 cawan santan pekat/santan kotak kara
- 2~3 tsp tepung jagung + sedikit air, kacau rata
- 1~2 tsp gula organik dan garam secukup rasa
Cara:
- Burung digoreng sehingga masak/ dibakar sehingga masak (panaskan oven terlebih dahulu, suhu 200°C)
- Bahan 2~6 dihiris kecil, masuk 1 cawan air. Kisar sehingga hancur. Jangan terlalu lumat
- Masukkan bahan yang dikisar ke dalam periuk dan masak sehingga mendidih
- Kemudian masukkan halba, air asam jawa dan santan
- Masukkan gula dan garam
- Mendidih sekejap, masukkan tepung jagung. Kacau rata
- Masak atas api tapi jangan sampai kuah terbit minyak.
- Tuang kuah percik ke atas burung yang digoreng dan bolehlah dihidang.
- Kalau burung dibakar: Bila burung bakar dah masak, celup burung ke dalam kuah dan bakar lagi. Ulang celup dan bakar beberapa kali. Kemudian bolehlah dihidang

Tiada ulasan:
Catat Ulasan