Resepi Tempeyek ikan bilis
- 1 beg tepung beras cap gajah 1
- 200ml santan kotak
- 600ml air - (Tuang separuh2. Kepekatan adunan ikut mcm mana tebal tempeyek yang sis suka yee.Boleh tambah lagi air kalau suka tempeyek lebih nipis)
- 2 sudu ketumbar*
- 2sudu jintan manis*
- 2sudu jintan putih*
- 7ulas bawang putih - (Tumbuk lumat)
- 4sudu tepung jagung
- 1 biji telur
- 11 sudu kapur (bancuh dgn air)
- Garam dan perasa secukupnya
- 1 mangkuk ikan bilis belah
- 1 mangkuk kacang tanah
- 2kg minyak utk menggoreng
- 10 helai daun limau purut (hiris halus. Optional. Kalau taksuka takpayah letak pun takpe)
Cara-cara
Blend kering bahan bertanda *, tumbuk bawang putih. Campurkan air,santan, tepung beras, tepung jagung,telur, bhn blend, bawang putih, kapur, daun limau purut, garam dan perasa. Kacau sebati. Panaskan minyak then rendam sekali acuan tempeyek. Tuang adunan atas acuan yang panas then letak ikan bilis,dgn kacang. Goreng sehingga warna tempeyek jadi golden brown. .
Selamat mencuba kawan2!
kredit Nadya Aurora
Resepi Masakan
Tiada ulasan:
Catat Ulasan