Bahan-Bahan
5 biji telur
2 cawan tepung gandum
1 cawan susu pekat
1 sudu kecil esen vanilla
1 cawan minyak jagung
1 sk baking powder
1 sudu besar ovalette
1/2 cawan gula kastor
sedikit pewarna saya guna warna merah, biru, dan kuning
sedikit perisa ikut suka - saya guna perasa nenas
Cara Membuat Kek Minyak
- panaskan oven pada suhu 170" C kemudian ayam tepung gandum bersama baking powder dan ketepikan. siapkan loyang dan lenserkan butter diatasnya. lepas tu alaskan dengan baking papper.
- pukul gula bersama telur dan ovalatte hingga kembang, masukkan esen vanilla dan susu pekat. pukul lagi sekejap. masukkan perisa mengikut yang anda suka dan minyak jagung. dan gaul adunan hingga rata.
- masukkan tepung gandum yang sudah diayak dan gaul lagi hingga rata. bahagikan adunan kepada 3 warna. tuangkan adunan kedalam loyang dan corak warna mengikut kreativiti masing-masing.
- akhir sekali, bakar adunan ke kedalam oven selama 50 minit atau hingga masak. bila sudah maska angkat dan sejukkan. potong-potong dan hidangkan.
biasanya saya makan kek minyak ini ketika masih panas-panas kerana sudah tidak sabar menunggu ianya sejuk. tapi memang lebih sedap bila ianya dimakan sejuk-sejuk dengan disimpan terlebih dahulu dalam peti ais selama beberapa jam.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan