1 bancuhan : dapat 50 biji bekas daun pisang
Bancuhan Hijau Bawah:-
1 cawan tepung gandum
7 cawan air pandan
1 1/2 gula (kalu nak manis boleh tambah lagi)
1 sudu garam bagi rase lemok
.
Bancuhan Putih:-
1 cawan tepung beras
7 cawan santan pekat (sy perah santan fresh)
1 sudu garam secukup rase nak masin boleh letak lebih sikit
.
Tepung pelita ni ikut kepekatan kdg2. kalau rasa bancuhan pekat sgt. boleh tambah air. mcm sy buat byk2 sy sukat ikut periuk je.. hehe.. tapi resepi yg sy bagi ni mmg utk 50biji .
Kalau tak sampai tu. mungkin bekas terlalu kecik atau besar. bancuhan hijau sy guna tepung gandum sbb senang nak keras susah cair sikit . Sy campur gula terus. sbb sebelum ni letak gula kat daun pisang jadi berair2. tepung beras guna bancuhan putih sahaja.
.
Tips utk bancuhan hijau kena kacau sampai betul2 hilang rasa tepung gandum . sampai berkilat . Pastu rasa . Guna gula plastik warna hijau. warna merah nti bancuhan cair
.
kredit empunya resepi
Tiada ulasan:
Catat Ulasan