Bahan-bahan :
Sotong setengah kilo,
Ubi kentang 2 biji (goreng dulu dan ketepikan),
Cili merah 3 biji,
Cili padi 6 biji,
Bawang kecik 3 ulas,
Sedikit belacan,
Bawang putih 2 ulas (semua tumbuk dulu ya),
Serai sebatang ketuk-ketuk,
Air asam jawa satu cawan,
Sedikit kicap manis,
Pati ayam knorr seketul,
Sedikit garam dengan gula.
Hiasan :
Cili padi 6 biji,
Cili merah sebiji,
Sedikit daun bawang.
Cara-cara :
1. Tumis bahan-bahan yang dtumbuk tadi sampai pecah minyak.
2. Kemudian masukkan air asam jawa, air lemon 2 sudu kecil, sedikit kicap manis, pati ayam, garam dengan gula.
3. Masak bagi pekat kemudian masukkan sotong. Masak sampai kering sedikit kuah.
4. Kemudian masukkan ubi yang d goreng tadi dengan hiasan.
Kredit resepi: Eliza Amin kolam
Tiada ulasan:
Catat Ulasan