•••••••••••••••••••••••••••••••••
Ayam bahagian peha/betis 1
Tempe
Bahan Sambal
Lada merah 4 tangkai
Cili padi merah 2 tangkai
Cili padi hijau 2 tangkai
Bawang besar 1/2 biji
Tomato 1/2 biji
Bahan Perasa
Belacan 1 inci
Gula perang 2sb
Kicap ABC 1sb
Minyak Jagung 1/2 cawan
Caranya
1) Rebus Ayam sampai empuk..kemudian angkat...lumurkan dengan madu..kicap, garam sikit...biarkan 1/2 jam...kemudian Goreng....dan penyet kan..
2) Panaskan minyak...goreng semua bahan sampai layu..angkat tapis..minyak jangan buang ye..
3) Tumbuk2 bahan goreng hingga lumat, kemudian masukkan lebihan minyak dan semua bahan perasa...kacau2...
letakkan ke atas ayam...
4) Sedia dihidangkan bersama tempe goreng...timun..atau apa saja ikut suka
Bismillah
Tiada ulasan:
Catat Ulasan