BAHAN UNTUK KEK:
Bahan A:
* 5 biji telur
* 1 cawan gula halus
* 1 sudu kecil esen vanilla
* 1/2 cawan susu pekat
* 1 cawan minyak atau marjerin cair
Bahan B
* 1 1/2 cawan tepung gandum
* 1 cawan serbuk koko
* 1 sudu kecil baking powder
* 1/2 sudu kecil soda bikarbonat
* Sedikit garam halus
Bahan C
* 1/2 cawan air panas
Cara-cara:
- Satukan telur, gula dan esen vanilla. Kacau rata gunakan senduk atau whisk.
- Kemudian masukkan susu pekat dan marjerin.
- Di dalam bekas yang lain ayakkan bahan B. Kemudian masukkan bahan B ke dalam bahan A. Kacau dengan sebati.
- Masukkan air panas dan kacau sekali lagi sehingga tiada ketulan tepung.
- Masukkan adunan ke dalam bekas kecil dan kukus selama 30 minit atau sehingga masak.
Bahan untuk coklat ganache:
* 500g milk chocolate
* 1 cawan dairy whipping cream
* 1 sudu besar marjerin
Cara-cara untuk coklat ganache:
- Satukan semua bahan dan cairkan dengan kaedah double-boil.
- Kacau sehingga likat dan smooth.
- Kemudian, sejukkan sebentar di dalam peti bahagian biasa.
Bahan untuk topping cheese:
* 250g cheese tatura
* 3 sudu besar susu pekat
* 1/2 cawan non-dairy whiping cream
* 1/4 cawan susu segar
Cara-cara untuk topping cheese:
- Masukkan cheese dan susu pekat dalam mixer dan whisk sampai sebati.
- Kemudian masukkan whiping cream sejuk-sejuk dan whisk sehingga kembang.
- Selepas dah gebu, masukkan susu segar dan whisk sekali lagi.
- Ambil kek yang sudah siap dikukus dan sapu topping cheese diatas kek dengan rata.
- Selepas itu, keluarkan coklat ganache di dalam peti sejuk dan tuangkan diatas layer cheese. Taburkan topping mengikut citarasa masing-masing.
Kredit: Hamizah mohd sharudin
Tiada ulasan:
Catat Ulasan