Bahan-bahan
Daging batang pinang 1/2 kilo
Pewarna merah
Bawang holland 1 biji (potong baji)
Lada merah 3 tangkai (potong baji)
Bawang putih 6 biji (ketuk)
Halia 1 inci (mayang)
Cili padi 10 tangkai (ketuk)
Tomato 1 biji (belah 6)
Daun bawang (hiris)
Bahan Perasa
Sos tomato 2sb
Sos cili Life 2sb
Sos cili cap arnab 2sb
Sos tiram 1sb
Serbuk lada hitam 1sk
Gula perang 1sb
Cara Menyediakan
- Daging potong kiub sederhana besar, taruk dalam periuk..Taruk Air, pewarna merah, Asam gelugor 3 keping dan garam..rebus sampai daging empuk..pastu angkat hiris daging nipis2.
- Panaskan minyak dalam kuali..goreng daging sekejap je..terus angkat..letak tepi dulu
- Terus tumis bawang putih sampai kekuningan, masukkan bawang hollang, halia, lada, cili, halia dan tomato..tumis kejap..
- Masukkan semua bahan perasa dan daging, taruk Air panas sikit..kacau2 pastu taruk daun bawang... terus angkat.. siap π
Bismillah ππ
Tiada ulasan:
Catat Ulasan