Bahan-bahan (cukup untuk 16 biji takoyaki)
150 gram tepung gandum
25 gram potato starch
1 biji telur
200 ml susu segar
200 ml air
1 sudu teh baking powder
1 sudu teh serbuk pati ikan bilis
1 sudu teh garam
2 batang lidi sate
Cara-cara:
Bancuh semua bahan dan biarkan seketika.
Kobis-cincang halus
Daun bawang-potong
Isi udang/sotong/sosej atau cheese
Bonito flake
Mayonis
Sos kicap
Campuran kicap manis, 1 sudu besar hoisin sos dan seasoning
Cara-cara
- Panaskan acuan takoyaki.Masukkan sedikit minyak.
- Bila panas,masukkan adunan tepung sebanyak separuh acuan.Kemudian masukkan udang/sotong.
- Taburkan daun kobis dan daun bawang.
- Penuhkan acuan dengan adunan tepung,biar hingga melimpah ruah.
- Balikkan adunan dengan 2 batang lidi.
- Letakkan sedikit minyak ke atas takoyaki,sambil terus memusingkan takoyaki dengan lidi sate hingga masak sekata.
- Masukkan ke dalam pinggan,tuangkan sos,mayonis dan tabur bonito flake ke atasnya.
Kredit Resepi : Faizlinda Yacob
Tiada ulasan:
Catat Ulasan