BAHAN BAHAN
Kambing 1 kilo - Campur tulang
Rempah kerutuk 5sb
Kerisik 4sb
Pes cili kering 6sb
Sos tomato 6sb
Tomato puri 6sb
Gula melaka - agak2
Garam secukup rasa
Asam gelugor 2 keping
Rempah 4 sekawan
BAHAN KISAR
Bawang merah 6 biji
Bawang besar 1 biji
Bawang putih 5 biji
Halia besar ibu jari 2x
Serai 1 batang yang putih
CARA MEMASAK
- 1Rebus dulu daging sampai empuk air rebusan jangan buang
- Panaskan minyak dalam periuk..tumis rempah 4 sekawan..bunga lawang, kayu manis, cengkih, buah pelaga..
- Masukkan bahan kisar..tumis sampai betul2 pecah minyak dan wangi.
- Masukkan Pes cili kering, tumis lagi sampai pecah minya.
- Masukkan Rempah kerutuk yang dah dibancuh dengan air panas, masukkan sos tomato, tomato puri, asam gelugor, gula melaka..tumis lagi sampai wangi..
- Masukkan daging dan air rebusan.. dan garam..masak sampai kuah pekat..
- Akhir sekali masukkan hirisah bawang..
Tiada ulasan:
Catat Ulasan