BAHAN BAHAN
Daging Lembu 1 kilo
Rempah kerutuk 5sb
Kerisik 4sb
Pes cili kering 6sb
Sos tomato 6sb
Tomato puri 6sb
Gula melaka - agak2
Garam secukup rasa
Asam gelugor 2 keping
Rempah 4 sekawan
BAHAN KISAR
Bawang merah 6 biji
Bawang besar 1 biji
Bawang putih 5 biji
Halia besar ibu jari 2x
Serai 1 batang yang putih
CARA MEMASAK
- Rebus dulu daging sampai empuk air rebusan jangan buang
- Panaskan minyak dalam periuk.. tumis rempah 4 sekawan..bunga lawang, kayu manis, cengkih, buah pelaga..
- Masukkan bahan kisar..tumis sampai betul2 pecah minyak dan wangi.
- Masukkan Pes cili kering, tumis lagi sampai pecah minyak
- Masukkan Rempah kerutuk yang dah dibancuh dengan air panas, masukkan sos tomato, tomato puri, asam gelugor gula melaka..tumis lagi sampai wangi..
- Masukkan daging dan air rebusan..dan garam..masak sampai kuah pekat.. Akhir sekali masukkan hirisah bawang.

Tiada ulasan:
Catat Ulasan