Pengikut

Resepi Kari kambing




KARI KAMBING


Tulang kambing sikit
Daging kambing sikit
Kentang 2 biji
Terung panjang 1 batang
Tomato 1 biji
Daun kari
Kari daging mak siti 1 paket kecik
Air asam jawa sikit

Bahan Kisar

Lada kering 15 tangkai
Bawang besar 2 biji
Bawang putih 8 biji
Halia 2 inci

Rempah Tumis

Kayu manis 1
Bunga Lawang 4
Bunga cengkih 5
Buah pelaga 5

  1. Masukkan tulang/daging kambing dalam pressure cooker.. biarkan dulu.
  2. Panaskan periuk..masukkan bahan tumis dan daun kari...kacau2 kejap...kemudian masukkan bahan kisar..tumis sampai betul2 pecah minyak.
  3. Kemudian masukkan rempah kari.. kacau2 kejap..taruk air sikit...kemudian padamkan api...curah kuah kedalam pressure cooker..masak tulang/daging sampai empuk..
  4. Setelah tulang/daging empuk ...... masukkan pulak kentang..bila kentang dah empuk.. massukkan terung,air asam jawa, tomato, gula garam secukup rasa..air panas sikit.. biarkan mendidih..Siapppp 😬😊
Bismillah 😘😘

Tiada ulasan:

Urus Jiwa, Urus Rezeki

Ramai fikir rezeki datang dari usaha semata, tapi sebenarnya — rezeki datang dari jiwa yang bersyukur dan reda. Bila hati tenang, fikiran pu...