BAHAN BAHAN
Daging batang pinang 1kg
Santan ori pekat 1 cawan
Kerisik 1 paket kecik
Air Asam jawa 1/2 cawan
Gula melaka - agak2
Daun limau purut 10 helai
Paste lada kering - 1 cawan
BAHAN KISAR
Bawang india 8 biji
Bawang putih 5 biji
Halia besar ibu jari 3x
Lengkuas besar ibu jari 1x
Kunyit hidup sikit
Serai 3 batang
CARA MENYEDIAKAN
- Rebus daging sampai empuk. Air rebusan jangan buang..
- Panaskan minyak dalam kuali.. tumis bahan kisar sampai betul2 pecah minyak.. kemudian masukkan paste lada kering...tumis lagi sampai terbit minyak
- Masukkan Air asam jawa, kerisik, santan, gula melaka..kacau sampai pecah minyak lagi..
- Kemudian masukkan daging dan air rebusan, daun limau purut..masak sampai kering..Akhir sekali masukkan garam...tambahlah gula garam ikut selera sendiri k.... siap!!
SELAMAT MENCUBA!!

Tiada ulasan:
Catat Ulasan