Bahan
Daging 400g
Rempah sup mak siti 4sb
Kayu manis 1 batang
Bunga lawang 3 kuntum
Buah pelaga 4 biji
Gula garam secukup rasa
Tomato 1 biji (belah 4)
Carrot 1 batang (potong dadu)
Jus limau nipis 2 biji
Bawang goreng
Daun sup/daun bawang
Bahan Kisar
Bawang merah 5 biji
Bawang putih 4 biji
Halia 2 inci
Cili padi 3 tangkai
Cara Penyediaan
- Daging potong dadu..Rebus sampai betul2 lembut..Air lebih sikit k
- Dalam kuali panaskan minyak..tumis k.manis, lawang, cengkih.. sampai bau pastu taruk bahan kisar..tumis sampai wangi dan pecah minyak
- Masukkan rempah sup..kacau2...pastu curahkan kedalam daging rebusan tadi.
- Masukkan carrot, tomato,jus limau, gula garam secukup rasa..slowkan api renehkan sup sampai carrot lembut dan tomato lembut..
- Dah masak taburkan daun bawang daun sup dan bawang goreng.
Bismillah ππ
Tiada ulasan:
Catat Ulasan